Co jeść zimą? - Dekalog zimowej diety

 
Co jeść zimą? - Dekalog zimowej diety

DEKALOG ZIMOWEJ DIETY

Wielkimi krokami zbliża się zima. Spadek i wahania temperatury to duże wyzwanie dla naszej odporności. W tym okresie powinniśmy w sposób szczególny zadbać o prawidłową dietę, ponieważ odporność organizmu pochodzi z naszych jelit.

1. Ciepłe posiłki podstawą diety. Kiedy za oknem mamy ujemne temperatury nasz organizm wydatkuje dużo energii, żeby ogrzać organizm. Spożywając ciepłe posiłki rozgrzewamy go od wewnątrz, a jednocześnie nie tracimy dodatkowej energii na ogrzanie zimnych posiłków podczas trawienia.

2. Owoce i warzywa codziennym wsparciem odporności. Podczas mrozów zdecydowanie rzadziej po nie sięgamy, a są one nam potrzebne tak samo o każdej porze roku. Jabłko, papryka, marchewka, kapusta to bogactwo witamin, które wspierają naszą odporność.

3. Jogurty i soki cytrusowe nie koniecznie. Nie musimy zimą z nich rezygnować, ale produkty te mają właściwości wychładzające organizm dlatego są tak popularne latem. Zimą jednak stawiajmy na soki z naszych rodzimych sadów – jabłkowy, gruszkowy czy porzeczkowy.

4. Kiszonki w roli głównej. Kwaszone ogórki i kapusta zimą mają swój złoty czas. Doskonale smakują jako główny składnik surówek oraz rozgrzewających zup. Dodatkowo kiszonki zawierają dobroczynne bakterie probiotyczne, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy podnoszą naszą odporność w walce z zimowymi infekcjami.

5. Tłuste ryby w walce z zimową depresją. Zawarte w tłustych rybach typu łosoś, makrela, tuńczyk, śledź czy mintaj nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 wpływają korzystnie na poprawę samopoczucia u osób z sezonową depresją i gorszym samopoczuciem związanym z deficytem słońca w okresie zimowym.

6. Kontrola wagi i noworoczne postanowienia. Zimą zdecydowanie mniej się poruszamy i mamy zdecydowanie większą słabość do słonych i słodkich przekąsek. Starajmy się jednak kontrolować ich ilość w codziennej diecie. 

7. Zimowe napoje rozgrzewające. Zimą większość czasu spędzamy w ogrzewanych pomieszczeniach, a to odwadnia nasz organizm. Nie zapominajmy więc o codziennym piciu wody i sięgajmy po rozgrzewające napoje jak np. herbata z cynamonem, goździkami czy napar lipy z miodem.

8. Ciepłe śniadania na dobry początek dnia. Codziennie każdy domownik powinien wyjść z domu po ciepłym i pożywnym śniadaniu. Zjedzona rano jajecznica czy płatki owsiane z mlekiem dostarczą nam ciepły zastrzyk energii na dobry początek dnia.

9. Czerwone warzywa dodają uroku. Zimą nasza skóra jest blada i nie ma już na niej śladu po letniej opaleniźnie. Sięgając po takie warzywa jak marchewka, papryka czy dynia bogate w beta karoten sprawimy, że nasza skóra zyska zdrowy, brzoskwiniowy kolor.

Do przygotowywania zdrowych posiłków używaj naczyń Zepter. To one gwarantują najlepsze efekty zdrowego gotowania.