Czy warto pić sok z buraka - zalety i właściwości lecznicze
 
Czy warto pić sok z buraka - zalety i właściwości lecznicze

Wylecz i odmłódź swój organizm w naturalny sposób!

Burak ma silne właściwości przeciwnowotworowe, a codzienna jego spożywanie może obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć stan zapalny, poprawić pracę wątroby, oczyszczać organizm, wzmocnić układ odpornościowy, zredukować efekty zapalenia stawów, zwiększyć poziom energii i pozytywnie wpływać na skórę. Dodając grejpfrut i marchew do naszego soku, tworzymy potężny eliksir oczyszczający  wątrobę. Żelazo i witaminy A i C pomagają oczyścić wątrobę i przywrócić równowagę w organizmie. Po wypiciu dwóch szklanek soku z buraka czuje się porządny zastrzyk energii. Dzięki cukrom buraki są słodkie i mają nieco kalorii. Ale nie są to cukry rafinowane szybko uwalniane do krwi (w przeciwieństwie do czekolady). Bardzo polecane dla sportowców i osób aktywnych. Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy. Ponadto, pomaga usuwać szybciej zakwasy (gdy dzień wcześniej się przetrenowaliśmy, albo dopiero zaczynamy trenować), przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji. Sok z buraka możemy przygotować w łatwy sposób za pomocą wyciskarki Zepter More Juice Press Frozen!

Buraki powstrzymują demencje starczą!

A wszystko to za sprawą dobroczynnego działania buraków na krew. Wraz ze wzrostem wieku, zwiększa się ilość obszarów w mózgu, które są niedostatecznie ukrwione, a to z kolei wpływa na rozwój demencji i zaburza funkcje poznawcze. Naukowcy wykazali, ze buraki mogą zwiększyć przepływ krwi w mózgu dzięki wysokiej zawartości azotanów w tym warzywie. Azotany rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ tlenu i krwi przez tkanki. Wysoko azotanowa dieta wzmaga przepływ tlenu do istoty białej płatów czołowych, dokładnie tam, gdzie demencja się zaczyna. 

Codzienne picie soku z buraka zwiększy Twoja płodność!

Burak szczególnie polecany jest również na niepłodność oraz dla kobiet w ciąży. Buraki są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a ten uczestniczy w kluczowych procesach, jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu. Dla osób starających się o potomstwo warto wprowadzić buraki do diety już 90 dni przed planowanym poczęciem ze wzgledu na wspomniany kwas foliowy, ale też fakt, że burak wymiata wolne rodniki, które to z kolei uszkadzają DNA, ze względu też na ogólną detoksykację organizmu, a co być może najistotniejsze w leczeniu niepłodności to fakt, że burak może zwiększyć poziom hormonów płciowych odpowiedzialnych za jajeczkowanie (owulacja). Burak poprawia krążenie krwi – w tym także macicy – bardzo wskazane jest jego spożywanie w fazie lutealnej. 

Dużo wartości odżywczych, mało kalorii!

Buraki są niskokaloryczne – 100g zawiera tylko 38 kcal i w 30% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto cynk, mangan i miedź wspomagają wzrost, rozwój i rozmnażanie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gruczołów płciowych. Dlatego też buraki skutecznie wspomagają leczenie niepłodności.